LOS NUMMER

Quest Historie 1/2022

In de eerste Quest Historie van 2022 hebben we het over de jaren 50, de tijd die veel mensen associëren met gezapigheid en spruitjeslucht. Na WO II moest de economie weer boven Jan komen door hard te werken. Het contrast met de jaren 60, waarin alle sociale verhoudingen zouden veranderen, kon niet groter zijn. Maar wie dat denkt, kijkt niet goed. Want met het herstel ontstond een nieuwe maatschappij. Met technologische vernieuwingen, zoals de tv, en er kwamen kleine barsten in de vastgeroeste rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Zo mochten vrouwen zelfstandig een bankrekening openen en een huis kopen. Bizar vinden we nu, maar destijds een revolutie.

Verder in dit nummer een biografie van het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, dat ook wel ‘de Nachtwacht van de twintigste eeuw’ wordt genoemd. Wat maakt dat onvoltooide werk zo bijzonder?

Ook staan we stil bij Bourtange, een klein Gronings dorp dat in het rampjaar 1672 een onneembare vesting bleek voor vijandelijke troepen die Nederland waren binnengevallen. Hoe konden de dorpelingen hun opmars vertragen en zo de inname van de stad Groningen verhinderen?

Tot slot het eerste deel van het oorlogsdagboek van een huisvrouw uit Den Bosch die in 1944 naar Duitsland moest. In het dorp Calw zag ze hoe Adolf Hitlers Derde Rijk uiteenviel. Hoe reageerde de bevolking daarop?

7,50
Meer dan 50 exemplaren in één keer bestellen? Klik dan hier